Historie
Hier tref je een beknopte historie aan van Stoomhoutzagerij Wilpsche Dijk, een zagerij die inmiddels meer dan 100 jaar oud is. We zijn altijd op zoek naar foto’s, video’s of ander materiaal omtrent de historie van de Wilpsche Dijk. Wil je iets met ons delen, weet u namen van mensen op foto’s of staat er ergens een fout? Neem dan vooral contact met ons op!
Het eerste gebouw wordt opgezet
Het eerste gebouw wordt opgezet met afbraakmaterialen uit Rotterdam die per schip naar Deventer worden vervoerd. Willem Vunderink, een aannemer uit Twello, koopt een stuk weiland van Hein Groen uit Deventer aan de voet van de Wilpsche dijk en sticht samen met Johannes Tongeren en Gerard Wijma (een houthandelaar) de Stoomhoutzagerij. Een historische plek die nu, meer dan 100 jaar later, aan een nieuw hoofdstuk is begonnen.
Van stoom naar elektriciteit
In het begin wordt voor het aandrijven van de zagen een mobiele stoommachine gebruikt. Al na een paar jaar wordt overgegaan op een zuiggasmotor.
Het gas hiervoor komt van een generator die met steenkolen wordt gestookt. Dat geeft nogal eens problemen. Met mistig weer komt de verbranding maar moeilijk op gang en op andere momenten dreigt de hele boel in de lucht te vliegen.
Eind jaren twintig wordt volledig overgeschakeld op elektriciteit.
Bedrijfswoning
In 1928 wordt er een bedrijfswoning in een hoek van het bedrijf gebouwd. Veertig jaar lang woont daar bedrijfsleider Wassink met zijn gezin.
Bolwerksmolen wordt overgenomen
De Bolwerksmolen (1863) wordt overgenomen door N.V. Wilpsche Dijk Stoomzagerij en Houthandel. De molen is op dat moment in het bezit van een medewerker van de houtzagerij. De molen was inmiddels al niet meer in gebruik en werd alleen nog voor opslag gebruikt.
Houtzagerij bestaat 25 jaar
Het 25-jarig jubileum wordt in de oorlogsjaren gevierd. Over deze moeilijke tijd is niet veel bekend. Waarschijnlijk moest er noodgedwongen met de Duitsers worden samengewerkt.
Brand bij de houtzagerij
In 1964 brandt een deel van De Wilpsche Dijk af en vanaf dat moment gaat het bergafwaarts met het bedrijf.
Werkzaamheden worden gestopt
In 1984 stoppen de machines. De moderne tijd is aan het bedrijf voorbijgegaan en het personeel wordt naar huis gestuurd.